sfeerfoto afhankelijk van de gekozen bladzijde
 
 

Historiek

Net zoals elke geschiedenis, gaat ook deze van de Wervikse motorclub gepaard met een afwisseling van goede en minder goede tijden

Alles begon toen in de loop van 1958 enkele motorliefhebbers, gezeten aan de toog van Cafe Florida, het idee opperden om ook in Wervik "ne mottoclub" op te richten. Het bleef niet bij woorden alleen en begin 1959 was het dan ook zo ver. AMSC (Auto Motor Scooter Club) Leieland Wervik was een feit. Nog datzelfde jaar werd de club officiëel erkend door de Belgische Motorrijdersbond (BMB).

BSA motor

Van bij de start is AMSC Leieland altijd een dynamische club geweest. Er werden dan ook verschillende initiatieven op touw gezet. In de beginjaren (vroege jaren zestig) waren toeristische zoektochten voor auto's, motoren en scooters zeer in trek en de Wervikse Motorclub droeg daar zeker zijn steentje toe bij. De club was toen gehuisvest bij één van de medestichters, Abel Van Riet, in cafe Florida.
Het bleef niet bij toerisme, onder impuls van enkele bestuurleden werd de eerste "trial" (behendigheidsproef voor motorrijders) in West-Vlaanderen ingericht. Het allereerste parcours werd uitgezet op de alomgekende "Balokken" waar toendertijd ook nog een atletiekpiste lag. Deze eerste organisatie was meteen een reuzesucces, meer dan duizend toeschouwers kwamen er op af en waren getuige van de rijkunsten van verschillende Wervikse piloten.

Belgie kun je wel het motorcrossland bij uitstek noemen en ook bij de Wervikse motorclub werd het groeide het plan om ook een motorcross te organiseren. De locatie voor het parcours werd gevonden langsheen de vaart Komen-Ieper te Komen. In samenwerking met het Komense feestcomite en met de steun van het Komense stadsbestuur groeide deze motorcross uit tot een sportief hoogstandje. Enkele van Belgie's grootste motorcrosskampioenen behoorden tot de deelnemers met ondermeer Roger Decoster, Sylvain Geboers, Jef Theeuwissen en Joel Robert. Dat het een toporganisatie was bewijst het feit dat er steeds meer dan 3000 toeschouwers de weg vonden naar de Kanaalcross. Maar zoals reeds vermeld de club kende ook minder goede tijden en spijtig genoeg kon de organisatie niet meer doorgaan.

sidecar

crosser

crosser2

Meer en meer kwamen de toeristische toerritten in trek bij de motorrijders. Ook de piloten van AMSC Leieland lieten zich niet onbetuigd wat deelnames betrof. Meerdere clubleden behaalden het brevet van 1000 km door deelname aan de "Ronde van Belgie", een marathonrit van meer dan 1000 km georganiseerd door de BMB zelf en die zoals de naam het zegt Belgie doorkruist.

De Wervikse piloten waren echte rouleurs, getuige daarvan is de titel van Kampioen van Belgie Toerisme ooit behaald door toenmalig clublid Jean Pierre Breyne. Als houthandelaar kon hij enkel tijdens de weekends rijden, maar toch speelde hij het op die manier klaar om in 1 jaar 84.000 km af te haspelen. Eén van zijn huzarenstukjes was bijvoorbeeld op vrijdagavond de start nemen te Wervik om zo eventjes tot Italie over en weer te rijden voor een stempel. Als je dan denkt aan het rijcomfort en het rijgedrag van de motoren tijdens de jaren zestig... doe het hem maar eens na.

Het bestuur van AMSC Leieland had het succes van deze rondritten al snel in de gaten, en startte met de organisatie van de "Ronde van de Westhoek". De allereerste uitgaves beperkten zich enkel tot het Belgische grondgebied voor wat het parcours betrof en de afstand bedroeg om en bij de 300 km. Wat later werden ook de Franse wegen aangesproken.

Beetje bij beetje werd de afstand van de rondrit ingekort om uiteindelijk tot zowat 150 km herleid te worden. Dit gaf aan de minder fervente "motard" ook de kans om deel te nemen. Inmiddels is deze rondrit omgedoopt tot het "Tabakstreffen", een tweedaags treffen waarvan het parcours voornamelijk doorheen West-Vlaanderen en Frans-Vlaanderen loopt. Momenteel kunnen we telkens zowat 500 deelnemers verwelkomen.
In de loop van haar nu al 60 jarig bestaan heeft de club doorheen periodes van bloei en zeker ook mindere bloei zich staande gehouden en is uitgegroeid tot een zeer dynamische VZW, lid van de VMF en van de TA. Alle motorrijders zijn bij ons thuis en worden met open armen ontvangen, zo vinden we ook Waalse en Franse "motards" terug in de ledengroep.

Neem nog een kijkje doorheen onze webstek en indien onze club je aanspreekt neem gerust contact op met een van de bestuursleden. Als je van motorrijden houdt dan is AMSC Leieland Wervik je club!

dame

vespa

terug naar top

stichters AMSC

terug naar top